Zima v Praze

Přišla zima, dokonce i do Prahy. Napadl sníh, auta kloužou a v noci bude trochu mrznout.

Jedu autobusem ze Spořilova domů, už je tma a přituhuje. Dal jsem si v Tramwayi dvě piva a mám takovou tu náladu po dvou pivech, kdy člověk přemýšlí o blbostech, ale jinak a o jiných blbostech, než přes den.

Na Chodově míjí bus osvětlenou budovu autosalonu. Ten barák mě vždycky fascinoval. Prodávají v něm ten typ aut, co si koupíte, když máte tři čtyři milionky na útratu a chcete, aby to sousedi věděli.

Limuzíny tam bydlí v nádherném prostoru, vysokém přes tři patra. Nefouká na ně, aby jim neomrzla kolečka, mají v létě i v zimě klimatizované teplíčko, aby nepopraskaly plasty a na podlaze ani smítko. Mezi vozy jsou velkorysé rozestupy. Tady bydlí šlechta, co se nebude jen tak mačkat na zabláceném parkovišti s obyčejnými auty. A na celou tu nádheru svítí ve dne v noci světla, aby byl vidět naleštěný lak, až ke mně do autobusu.

Moje valašské já si říká, kolik asi musí stát topení, klimatizace a osvětlení celé té budovy. Padesát metrů na délku, určitě dvacet na hloubku, deset dvanáct výška… to je hrozně moc, uzavírám výpočet. Ať si to spočítá jejich účetní. Prostě balík, ranec. Určitě víc než plat uklizečky, co šůruje pro auta podlahu.

Na Jižňáku vystupuju na konečné. Tady za tmy žádnou šlechtu nepotkáte, jen bezdomovce. Dnes jsou v dohledu dva, mačkají se na lavičce, aby se zahřáli.

Ahoj chlapi, zdravím je na půl huby, trošku se známe od pohledu, ale na bratříčkování to není. Oni vědí, že já jdu taky do tepla, jako ta luxusní auta. Tak jo kluci, hlavně nezmrzněte, odbývám si v duchu lidskou povinnost a spěchám do tepla. Koupím jim nocleženku, a budu mít vyřízeno. Koupím si odpustek.

Z plakátu u benzinky na mne kouká mimozemšťan.
Ahoj mimozemšťane, zdravím ho, a on se mne svým skřehotavým hláskem ptá:

Vy pozemšťani jste divní. Proč máte lidi venku a auta uvnitř?
Negeneralizuj. Většina lidí spí v teple.
Tihle ne.
Tihle nemají prachy.
Proč nemůžou přespat u těch aut na Chodově?
Mohli by je poškrábat, třeba. Nebo zašpinit. Já nevím. Něco.
Takže auta jsou důležitější než lidi?
Di do prdele, mimozemšťane, říkám mu. Co po mně chceš.

Oukej, říká on. Tak si něco kup. Do půlnoci objednáš, a ráno to doma máš!
Nebyla by tam jedna moudrost, abych tyhle věci pochopil?
Moudrost nevedem!


Další posty: